Verpleegkundigen lopen in de gang

AI selecteert SEH-patiënten met grootste kans op ziekenhuisopname

Jaarlijks helpen we 30.000 patiënten op de spoedeisende hulp (SEH), wat gemiddeld neerkomt op ongeveer 86 patiënten per dag. Ongeveer 40% van hen wordt opgenomen in ZGT. Voordat deze patiënten kunnen worden opgenomen, moet er medicatieverificatie plaatsvinden door de apothekersassistenten. Met behulp van een door ZGT ontwikkelde artificial intelligence (AI)-technologie kunnen de apothekersassistenten op de SEH binnen tien minuten na binnenkomst zien welke patiënten de grootste kans hebben op een ziekenhuisopname, en daardoor prioriteit hebben bij het verifiëren van de medicatie. Hierdoor kunnen de apothekersassistenten direct naar de goede patiënt en wordt hun inzet op de SEH optimaal benut.

Het AI-dashboard is ook gedeeld met het beddenregiecentrum. Hierdoor kunnen zij eerder een bed reserveren op de afdeling. De afdelingsverpleegkundige krijgt zo eerder informatie over spoedopnames, wat hen helpt om hun werkzaamheden beter te plannen.

Doordat de medicatieverificatie nu bij de juiste patiënten kan worden ingezet en er een tijdig geregeld bed voor de patiënt is, verwachten we dat de doorstroom van de spoedeisende hulp naar de kliniek verbetert. Dit AI-model wordt vanaf februari 2024 toegepast op de SEH.

Collega's Jurjen Kingma (ziekenhuisapotheker), Job Maathuis (Data Scientist) en Anouk Veldhuis (Health Research Datasteward) vertellen meer over het SEH opnamevoorspeldashboarddoor in een artikel voor het Pharmaceutisch Weekblad.

Lees het artikel

Foto: Pharmaceutisch Weekblad